'de weg ontstaat al gaande' 2016 

 

In de eerste maanden van 2016 is er een nieuwe serie werk ontstaan die mezelf verraste en verbaasde. Het waren beelden die bij me opkwamen door gewoon te beginnen. Door te reageren op wat er in mijn gedachten aan associaties leefden of wat er uit mijn oog en handen tevoorschijn wilde komen. Zonder vooropgezet plan, behalve dat het met mijn eigen materiaal getekend werd: het zelfgestookte houtskool; en dat het uit mijn eigen motoriek op dat moment moest voortkomen.

Beginnen met werken vanuit een totale openheid en vrijheid, reagerend op fysieke en emotionele omstandigheden.

Het 'laten gaan', en tegelijk erbij zijn en direct  op het moment reageren. Zo ontstonden er nieuwe werken uit 'mijn natuur' (mijn innerlijk landschap). Zwart-wit vanuit het houtskool van de verschillende bomen dat ik de afgelopen jaren stookte, waarin verschil van hardheid en soms kleurnuance in zwartheid een rol spelen in het werken hier mee. Soms gebruikte ik het houtskool als pigment en maakte er met ararbische gom aquarelverf van met een grofkorrelige structuur.

Het landschappelijke, het organische, de paden en sporen als souvenirs van een mentale tocht, als dat wat zich onder de huid afspeelt wilde verbeeld worden. De verstilling die vaak tijdens het werken ontstaat geeft me ruimte. En dat leidde tot het werk voor deze nieuwe serie werken: "de weg ontstaat al gaande'

 

 

'Caminante'  v Antonio Machado

 

Caminante, son tus huellas
el camino y nada más;
Caminante, no hay camino,
se hace camino al andar
 

Al andar se hace el camino,
y al volver la vista atrás
se ve la senda que nunca
se ha de volver a pisar.
Caminante no hay camino
sino estelas en la mar

 

vertaling:

Wandelaar, je sporen
zijn de weg, en zij alleen;
wandelaar, er is geen weg,
de weg ontstaat in het gaan
 

Gaandeweg ontstaat de weg,
en als je omkijkt
zie je het pad dat nooit meer betreden zal worden.
Wandelaar, er is geen weg,
slechts een kielzog in de zee